Saturday, September 4, 2010

SURAU oh SURAU

Salam untuk semua,

Sepanjang bulan puasa ini, ada masanya saya suka berbuka puasa di luar. Biasanya tempat yang saya pergi untuk berbuka termasuklah beberapa restoran Melayu dan kedai-kedai makan Mamak. Selalunya saya akan pergi bersama keluarga tersayang iaitu dengan isteri dan anak-anak. Makanan ringan seperti kuih muih dibeli lebih awal di pasar-pasar ramadhan lalu dibawa ke kedai makan tersebut. Saya akan order minuman sebelum masuk waktu, selepas menjamah kuih muih itu, saya akan order makanan berat pula seperti nasik dan sebagainya, kadang-kadang.


Tapi, apa yang hendak saya luahkan (bukan kutuk, ya..) di sini adalah, boleh dikatakan KEBANYAKKAN restoran-restoran atau kedai-kedai makan TIDAK menyediakan SURAU atau bilik sembahyang yang baik, malah ada yang TIDAK ADA LANSUNG. Selalunya (sememangnya) selepas pekena makanan ringan itu selepas berbuka, saya akan menunaikan fardu MAGHRIB, lainlah kalau ada yang lepas bukak posa hangpa tak pi sembahyang...;-) Tambah cipan tahap banggang (maaf, saya faham ini bulan puasa, tak baik mengutuk) adalah kedai atau restoran ‘Islam’ tersebut siap tertera dengan kalimah Bismillah, ayat dan doa dan sebagainya digantung dari segenap sudut dan ada setengahnya para pekerja siap bersongkok dan berserban (terutamanya restoran Mamak). Bukan saya nak hina Mamak atau Melayu, tapi sedarlah sikit, macha.. kiri kanan hangpa lekatkan ayat-ayat Allah.. Surau mana? Bilik sembahyang mana?.. Jangan jadi pretentious tahap cipan gaban, sampai tempat nak buat ibadah pun hangpa tak provide.. ciss, deiii!!.. Paling mudah, saya segerakan makan dan minum dan terus cari Masjid, itu pun kalau ada yang diketahui masjid terdekat. Lagi satu, adalah SHOPPING COMPLEX, ada yang provide surau, tapi nun tingkat 3 la, tingkat 4 la.. tu dia, aih!!!. Ada shopping complex yang suraunya dekat dengan parking lot.. sikit punya, ka. Bagi saya, apa salahnya kalau SETIAP tingkat itu diadakan surau, mungkin ada yang kata maintenance payah.. ceh, kalau pikiaq pasai nak masuk duit boleh, ini soal ibadah, apa payah nak maintain..;-)


Pada saya, sepatutnya ‘pihak-pihak berwajib’ semestinya memantau situasi ini. Compulsory-kan setiap restoran atau kedai makan Muslim mesti sediakan tempat ibadah (surau) yang sempurna. Kalau tak sedia, kasi saman atau tutup selama 25 tahun..;-) Lagi mau cakap pasal negara Islam dan berkebajikan ka?.. Semua (kebanyakkan) orang sudah terima perkataan Allah (makna-nya depa percaya Islam-lah). Islam semakin kuat setiap hari.. so, perkara basic ini iaitu kemudahan surau amatlah penting.


p/s: macam rasa nak simbah kuah dalca kat tuan punya restoran yg banggang..:-(

p/s: saya bukan alim sangat, kadang2 ada terrrrrr-miss solat jugak..;-)

p/s: kadang2 lebih selesa solat di stesyen minyak..;-)
1 comment:

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Thanks to Wani Ardy dlm komen FACEBOOK pada saya 4th Sept 2010

.. Saya paling tak selesa bila kena ambil wudhu' nun jauh di sinin, lepas tu menapak ke tempat solat nun jaun di sinun. Atau tempat solatnya sesak sampai berbau, sampai tak khusyuk, sampai tengah solat pun tertolaknya badan kita macam nak tumbang. Hotel berbintang-bintang tapi...

(Syazwani Ardy)