Tuesday, March 2, 2010

Dependensi Skrin (pada Teater)


Salam untuk semua,
Mana2 sekarang ini, dalam pementasan teater atau seni pentas, semakin berleluasa wujudnya LCD projector yang dipancarkan pada belakang pentas (backdrop). Ini adalah satu ’kemajuan’ dalam bidang teater khasnya. Saya telah beberapa kali menonton persembahan teater semenjak akhir2 ini, boleh dikatakan kesemua persembahan2 itu tidak melupakan kepentingan Seni Skrin/ Screen Technology ini. Syabas.


Sungguh pun begitu, secara peribadi-nya; saya merasakan satu bentuk distraction/ interference/ gangguan bila teknologi ini diguna-pakai dalam pementasan (terutamanya; dari mula hingga akhir). Bukan saya me-label-kan diri saya sebagai seorang yang purist, naturalist, minimalist etc.. bukan begitu, tetapi saya lebih terarah (fokus) untuk melihat karekter/ watak dan penceritaan yang dipentaskan... saya mahu penumpuan saya adalah pada para thespian yang beremosi/ beraksi di hadapan saya.. sekurang2nya, itulah cara saya melihat teater. Memang, memang bidang saya juga adalah New Media dan Skrin dan seharusnya saya meraikan ’kedatangan’ aparatus New Media ini; tetapi atas dasar ”gangguan” yang wujud di belakang (backdrop) itu, membuatkan saya lebih tertumpu untuk melihat 'footage’ yang dipancarkan.. kerana, pancaran imejan tersebut jauh lebih besar dari para thespian yang beraksi.. logiknya skrin itu besar, bukan?..;-) Kadang2 penggunaan footage dari sumber2 lain agak keterlaluan (durasi yang lama/ panjang) lalu secara tidak langsung mengajak audien melihat ’warta berita/ dokumentari’ pada LCD berbanding dengan ’persembahan’ aktor2 atau suasana pentas.. mungkin ini saya mempertikaikan "Dependency” tersebut.. bergantung harap kepada teknologi skrin... adakah kita dependent pada skrin... untuk penceritaan dalam persembahan pentas tersebut?..;-) Usaha koloborasi skrin ke atas pentas setidak2nya menampakkan ”kerjasama” antara yang pemahir bidang video/ skrin dan para bakat pentas.. ini ok bagi saya, good..;-) ... sekurang2nya dengan adanya "alat bantuan" seperti LCD projektor ini akan memberi "mood" pada pementasan, bukan?...;-)... New Media rules!!.. shortcut a.k.a. jalan mudah...;-)

Saya tidak menentang/ menolak penggunaan LCD Projektor yang semakin ’berleluasa’ pada dunia teater ini,.. cuma dependensi ini menggugat kepercayaan saya bahawa penonton menonton pelakon, penonton terarah menonton rakaman pada LCD/ background.. itu saja...;-).. mungkin ada yang berkata pada saya; ”zaman anda ber-teater dulu, LCD projektor tak ade, dunia dah berubah..”, lalu mungkin saya menjawap; ” you are right, saya pelakon kampung yang dah pencen dan tidak terdedah pada teknologi itu lagi, dan kami dilatih untuk mem-"visual-"kan latar tempat, masa dan kejadian.. dalam lakonan..”.... ;-).. kolobrasi antara skrin dan teater haruslah dirayakan.... selalu?...hmmm...;-).. sehingga menjadi kebiasaan..;-) Marilah kita sama2 meraikan 'kedatangan’ "teknologi skrin pentas” ini dengan hati yang terbuka, kerana kita tahu kecanggihan lain2 seni pentas sekarang ini bukan sahaja pelakon yang boleh berlakon tetapi juga kuda dan kereta racing/ drift juga depa bawak naik atas pentas... mungkin lepas ini gedabak keretapi atau jet pejuang juga mampu naik atas pentas.. fuyooooo, canggih!!, silap2 kain tirai pentas juga boleh berlakon.....;-)

p/s: masih berpegang pada "Theater is about Acting, ‘self- expression’”..peh..;-)

p/s: apa yang penting adalah content (isi kandungan), walaupun secanggih mana sekalipun teknologi yang digunakan..;-)... teruskan berkarya dalam cara apa sekali pun, ini hanya pandangan saya... ;-)

Wassalam.

The dividing line between different art forms – painting, sculpture, installation, photography, performance, and so on – is becoming more and more fluid… These structural changes have been accompanied by a redefinition of the very notion of art…
(Florence de Meredieu. - 2005. page 7. “Digital and Video Art” )