Friday, February 6, 2009

CERITA KATAK KATAK LOMPAT

Kali ini saya ingin menjadi tukang karut/ tukang cerita:- cerita tentang katak katak. Ada dua kumpulan katak iaitu kumpulan katak A dan kumpulan katak B.

Pada suatu masa dahulu ada dua kumpulan katak. Satu kumpulan katak diketuai oleh katak lebam. Tersebutlah kisah, pada satu ketika, si katak lebam (ketua katak kumpulan A) cuba nak ajak sebahagian kumpulan katak B untuk join kumpulan katak A. Tujuan ini adalah untuk mendapatkan tanah jajahan yang besar supaya boleh jadi ketua katak katak semua kawasan. Berbagai usaha dibuat, ahli ahli kumpulan katak A ini kejar ketua ketua kumpulan katak katak B kemana saja sampai ke luar negara, tujuannya untuk mintak join kumpulan katak A.

Ketua kumpulan katak B tak setuju dengan cara lompat lompat ni, tapi dengan gahnya ketua kumpulan katak A (si katak lebam); dia kata itu adalah hak lompat dan boleh lompat ke kumpulan katak A kalau katak katak kumpulan B mahu. Ketua kumpulan katak B kata; mana boleh sebab rakyat katak katak pilih ketua ketua depa. Dengan confidentnya; katak lebam tak setuju; dia mahu ketua ketua kumpulan katak katak B lompat ke kumpulan katak A.

Harapan katak lebam adalah supaya dia kembali berkuasa untuk kepentingan seluruh masyarakat katak katak yang ada. Tiba satu ketika, jeng, jeng, jeng, empat ekor ketua katak katak dari kumpulan A telah mahu masuk kumpulan katak B. Apa lagi katak lebam pun melompat sampai ke negeri Perak nak protes kat kumpulan katak B dan kali ni dia pulak kata macam ketua kumpulan katak B; mana boleh, rakyat katak yang pilih. Aduh, pening.

So, the moral of the story; 2 x 5 itu 10 dan 5 x 2 itu juga adalah 10. He, he, he. The moral of the story lagi; lain kali jangan cakap dulu, fikir dahulu. Bezanya adalah kita manusia dan bukan katak. Oh ya, katak katak dalam cerita ni asalnya dari Malaysia dan bukan Amerika yang tak ada Raja. Oppsss.. sekian, wasalam. Saya suka jadi Melayu sebab dapat berkias kias.