Tuesday, March 31, 2009

PANGGUNG-PANGGUNG DI IPOH










Semasa menjalani pengambaran fotografi
di Perak minggu lepas, aku sempat merakam
gambar beberapa 'bekas' panggung di Ipoh sekarang dijadikan pasaraya, kedai makan dan kedai perabot. Sekurang kurangnya, papan tanda panggung masih berdiri sebagai landmark.



Sewaktu mengambil gambar panggung Ruby,
aku bertanya pada seorang pedestrian
yang lalu di situ:-
Aku : "Encik, ini panggung Ruby dahulu ka?"
Pedestrian: "Ya, panggung Luby (Ruby), sudah
sapluh (sepuluh) tawun (tahun) bangklap (bankrupt)."









Monday, March 30, 2009

Kadang Kadang

Kadang kadang,
Aku ingin melalui mesin masa
Kembali pada zaman Anak Alam
dimana semua anak seninya bersatu...



Kadang kadang
Aku ingin melalui mesin masa
Kembali pada zaman AKSI & Sanggar Pujangga
dimana kami semua bersatu...
Aku, Syukri, Namron, Yusri Edoo, Bidi, Rusaidi, Saiful,
Jef, Zul, Dila, Aliza, Sharin dll.. bersama berteater, berpuisi....
... tanpa persengketaan...

TERIMALAH HAKIKAT DIRI (SIRI KEDUA)

TULISAN INI BUKAN UNTUK SESIAPA, TETAPI UNTUK BACAAN BLOG SAHAJA.

Salam untuk semua,
Kadang kadang aku rasa jemu (meluat/ cemiuh) nak tulis topik ini. Sebelum itu diingatkan bahawa tujuan tulisan ini bukan ditujukan pada seseorang individu sahaja tetapi secara umum (general), so, jangan 'terperasan' pulaks. Bagi saya semua manusia sama sahaja, bezanya adalah nawaitu, itu sahaja.

Saya masih ingat dahulu (lewat 1980an – awal 1990an) ketika Anuar Nor Arai berbicara di sesetengah event atau upacara diskusi seni dan sebagainya, suaranya lantang bergema; seolah menghunus baris baris kata yang mungkin menikam sesetengah sukma yang hadir. Tidak kurang juga dengan Mansor Putih, Nasir Jani dan beberapa individu terkenal lain yang terlibat dengan teater/ filem/ senilukis yang tidak perlu saya sebutkan. Tetapi golongan ini ada stand point yang tegas dan berpendirian, saya juga hormat golongan golongan ini. Tapi la ni, depa dah 'tone-down', faktor umur mungkin.

Semasa mendalami bidang filem dahulu juga terdapat beberapa junior dan senior saya yang turut lantang bersuara semasa diskusi filem. Golongan ini ada masanya mengutuk dan menghina sedaif daifnya sesetengah pengarah filem dan filem filem mereka. Saya sudah lali dengan aktiviti mereka, walaupun saya kawan mereka. Ada juga mereka antara senior dan junior mengutuk sesama sendiri kerana join production dengan sesetengah pengarah yang dianggap picisan atau 'komer-sial'. Macam macam teori depa cakap, saya hormati. Ada juga yang berbalah; "wang atau filem tak bagi orang faham?". Saya memang saya, tidak menyebelahi mana-mana kumpulan, kerana saya masih belajar (belum habis belajar) pada masa itu dan tak suka berpuak puak. Ada juga yang menghentam pensyarah sendiri. Ada pula antara kami pada masa itu bersoal, ”eh kalau belajar filem, kena jadi filem-maker ka?”. Sekarang timbul pula apa yang dinamakan BLOG. Sekarang semua orang boleh berbicara melalui blog. Ini merancakkan hentam menghentam, caci mencaci, cerca mencerca antara umat manusia. Tidak dinafikan ada juga yang sering bertukar pendapat secara sihat, alhamdullillah. Sungguhpun begitu ada juga yang terlalu 'rigid' dengan pendapat sendiri sehingga menyatakan semua orang tak betul, dan hanya dia sajalah yang betul. Bagi saya, saya tak kisah, sebab golongan ini memang dari jenis begitu yang harus juga kita hormati. Sebab itulah yang menjadikan dia itu dia. Sama macam kejadian babi, unta, gunung, minyak tanah dan sebagainya, ada alasan tertentu yang dicipta oleh Tuhan.

Berbalik pada awal percakapan saya tadi, terdapat juga seorang pengkritik hasil seni (artwork dan sebagainya) pernah di suatu upacara pameran lukisan (tahun 1980an) telah kencing (piss) pada sebuah karya seni pelukis terkenal lalu beliau menyebutnya sebagai 'lengkungan seni'. Itulah sikap seorang pengkitik seni yang terang terangan melakukan perbuatan 'kurang ajar' ini di depan khalayak ramai. Telah saya katakan setiap manusia diciptakan adalah sama mungkin, tetapi yang membezakan adalah perbuatan, aktiviti dan tutur kata termasuk sikap dan mentaliti sebagainya. Menyentuh soal Blog; saya pernah juga membaca tulisan yang berbentuk maki hamun, perli dan mencarut carut; itu dibuktikan dalam dunia moden sekarang. Kesimpulannya, apa beza dengan insiden insiden pengkritik pengkritik seni tersebut dengan dunia sekarang…. sama saja. Bezanya sekarang ada bergelar Bloggers, film writers online etc.. what ever… sama jer.. Menyentuh pasal pengkritik seni yang kencing pada artwork tadi, beliau memang penulis yang radikal dan suka menulis sesuka hatinya. Tetap keluar buku. Tapi sekarang mungkin dah tak keluar buku pun tak apa sebab dah ada blog, kot. Harus diingatkan bahawa saya tetap berpegang pada pendirian bahawa "blog is just a blog". Kenapa?; Blog boleh diubah ubah, boleh di cut & paste, boleh masuk pakai nama sapa sahaja, malah kadang kadang tu ada yang 'gila' guna nama lain lain untuk hentam orang lain, provoke dsb. Ada juga yang tukar identiti untuk menambahkan polemik. Walaupun apa sekalipun saya tetap kata blog tidak boleh dijadikan rujukan ilmiah, tidak boleh dijadikan sandaran fakta dan sebagainya… blog is just a blog. Hari ini anda baca ada tulisan ini, mungkin esok saya delete..hehehe… esok aku boleh paste pulak, tambah warna, alter ejaan dsb… blog katakan lah. Kalau dah terrer sangat, tulis buku lah, "as you please"…hehe. Tulis blog, apa barang?..kalau setakat nak menghentam sesama kawan sesama tempat. Buatlah teguran secara baik, insyaAllah.

Dahulu, golongan golongan pengkritik, penulis filem dan sebagainya tak ada BLOG. Mereka hidup melukut pada polemik seni, seminar seni dan diskusi seni. Sekarang sudah ada blog, kita menambahkan lagi spesis golongan golongan tersebut… bagus. Fikir punya fikir, dari manakah punca percakapan caci cerca, perli memperli, hina menghina, hentam menghentam dsb kalau tidak ada yang dahulu tidak ada yang sekarang, betul? Sori, itu hanyalah pendapat saya yang hanya menulis dalam blog dan saya tak salahkan sesiapa. Sampai bila seni kita akan berkembang pun saya tak tahu sebab; sesama kita masih mengutuk antara kita, sama tempat masih menghentam antara sendiri.

Untuk mengakhiri siri kedua ini, saya bersyukur kerana berada dalam dua zaman yang berbeza; masa zaman sebelum ada blog dan selepas ada blog… sama saja dari segi kewujudan insan insan 'rigid', 'kaki carut', 'ingat dia saja betul/ orang lain salah', 'angry young man' dan sebagainya. Bagi saya, semua kawan saya dan punyai pandangan berbeza, tetapi hentikan perkara yang hentam menghentam antara satu sama lain, terutama sekali dari satu tempat yang sama. Ingat, orang tahu di mana anda mendalami ilmu, orang tahu sama ada kaki mencarut, salah laku sesuatu perkara, menentang sistem, perli kawan kawan dan sebagainya… sebab orang baca blog blog anda…terpulang. Saya menerima secara terbuka setiap hakikat diri anda semua walau anda seorang yang rigid, pencarut, pemalu, gampang, dsb, anda tetap manusia tetapi bagaimana pula dengan 'orang lain' yang bukan dari tempat yang sama. Jangan berhenti menulis, walau apa pun orang kata tentang anda. Berkaryalah semahu anda, saya menyokong, walau baik atau teruk mana sekalipun karya anda, saya menyokong kerana kita datang dari satu 'fakulti'. Jangan lupa di mana anda berada. Masing masing punya cara-lah. Yang membezakan kita adalah NAWAITU dan niat. Jangan bertelagah sesama kita (walaupun dari fakulti ‘pemikiran’ yang berbeza). Peace. I love u all.


Sekian, wasalam.
(kebetulan aku baru selesai solat Maghrib semasa menulis nukilan ini)


p/s: ada masanya ketika aku melihat mat rempit atau kaki kereta berlumba atas jalan raya, aku kata pada diri:- "biarkanlah, anak anak mahu membesar"… :-)

Wednesday, March 25, 2009

Heavenly Earth


gazing in the air.... beauty speaks,


let the beauty..breath..

for one hour.. if we love our planet

Model: Syahirah/ Photos: Aidi/ Gadget: Canon 350D Location: Kellie's Castle, Perak March 2009

Monday, March 23, 2009

FATE & FURIOUS



ISO: 400 1/ 250 f/ 6.3 Manual Setting Canon 350D

Location: Perak 21 March 2009 11.01 a.m.


Pada suatu masa dahulu mungkin dia hebat meredah belukar, gunung ganang, bukit bukau..tapi kini tersadai bersama alam. Tiada yang kekal. Kita manusia juga sama, sehebat mana sekalipun akan berakhir juga. Tiada yang kekal. Kembali bersama alam.


"In the end it doesn't really matter".




Thursday, March 19, 2009

Wednesday, March 18, 2009

TERIMALAH HAKIKAT DIRI

Saya terpanggil untuk menulis pada topik kali ini adalah atas dasar desakan para pelajar, kalangan bloggers dan sahabat sekerja.Ada seorang sahabat (dan beberapa orang pelajar/ bloggers) sering berbicara dengan saya mengenai seorang blogger ”misteri”. Blogger ini dikatakan adalah seorang yang pandai, bijak dan sering menulis tentang sebuah topik. Ini amat menarik perhatian saya. Memang pun terdapat banyak lagi blogger misteri yang saya kenali melalui alam-maya (internet, web etc.) ini tetapi agaknya saya sudah jemu dan muak dengan pertanyaan/ persoalan yang sama; "kenapa dia hanya boleh berbicara melalui blog sahaja, kenapa dia tidak berbicara atau bercakap semasa diskusi selepas tayangan?, kenapa dia diam semasa lepas tayangan tu..dsb.. kenapa dia tak cakap apa apa sedangkan dia ada di situ?"..dan berbagai lagi.Jawapannya mudah, amat mudah; sesetengah orang hanya pandai menulis tetapi tidak pandai bercakap. Ada orang malu bila berhadapan dengan khalayak, ada orang merasakan apa yang disoal itu seolah satu soalan yang remeh dan menampakkan kekurangan ilmu, ada orang yang hanya suka jadi pemerhati kemudian berfikir apa yang sedang dibincangkan. Ada orang hanya datang untuk mendengar dan balik pekena teh tarik dan sembang pasal bola dsb. Ada orang yang merasakan dirinya pandai, lalu berlagak sebagai pendita yang tidak bercakap banyak, konon. Ada orang yang merasakan ilmunya tinggi lalu mengambil keputusan untuk menilai kata kata orang yang sedang berdiskusi. Ada orang yang datang bersoal banyak sebab memang dia tidak tahu, ada orang yang bersoal banyak sebab nak menampakkan dia tahu. Ada orang suka cakap banyak tapi tak tahu apa apa, ada orang suka cakap banyak sebab dia nak berkongsi ilmu. Ada orang suka bersoal banyak sebab nak provoke orang lain, ada orang bersoal jawap untuk menjatuhkan maruah orang lain. Ada orang itu, ada orang begini..dsb.Sungguh pun begitu, ada antara kategori manusia ini yang bergelar; 1. bodoh sombong, 2. pandai tak boleh tumpang, 3. cerdik tapi banggang, 4. bodoh tak boleh diajar, 5. pandai tapi bodoh, 6. dah lah bodoh tak nak dengar cakap pulaks, 7. cerdik tapi poyo. 8. berlagak pandai tapi bodoh, 9. cerdik dan berkongsi ilmu, 10. pandai boleh tumpang, 11. matang dan tenang, 12. malas tapi cerdik, 13. pandai tapi sombong, 14. tak faham dan suka bertanya, 15. diam konon tapi "macam bagus"... etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. Semua sikap dan sifat tersebut tak salah bagi saya, we are just human. Kategori apapun anda berada, anda tetap manusia. Cukup masa anda akan 'kembali' pada yang Esa, dan anda akan menjadi mainan ulat ulat kubur, itu saja. Sepandai mana anda pun, ilmu itu terlalu luas, cukup luas. Banyak mana buku yang anda baca pun, banyak lagi buku buku yang belum anda baca. Banyak mana teori yg anda pakai, ada banyak lagi teori yang anda tak tahu. Setinggi mana golongan ijazah yang anda ada pun, banyak lagi ijazah ijazah yang anda belum ada. Kalau anda kata anda pandai, ada lagi orang yang lebih pandai daripada anda. Ilmu yang setiap individu itu ada hanyalah sedikit sahaja kalau difikirkan terlalu banyak lagi ilmu yang ada di atas muka bumi ini. Professor, Professor Madya, Doktor, Professor DiRaja etc.. mempunyai bidang TERTENTU sahaja, golongan yang specialize..setakat itu sahaja. Dan kita menghormati golongan ini berdasarkan pengkhususan tersebut. Tetapi kita harus ingat, ilmu mereka hanya setakat itu sahaja, sebab ilmu terlalu luas, amat luas. Berbalik soal yang tadi, mungkin blogger 'misteri' ini menggunakan BLOG sebagai alat menggantikan rasa malu (atau mungkin merasakan dirinya terlalu pandai) untuk bercakap dengan awam. Samalah seperti kita memahami bahawa Blog merupakan AID atau alat bantuan beliau berbicara..melalui blog, tidak lebih dari itu. Apa salahnya dia, sekurang kurangnya dia masih boleh berdiskusi melalui blog. Saya amat hairan kenapa ada sesetengah blogger yang 'memaksa' beliau berbicara di pentas terbuka sedangkan itulah 'kelemahan' beliau (tidak mampu bercakap di depan khalayak). Jangan salahkan dia, jangan paksa dia..hormati haknya untuk tidak berbicara, hormati haknya untuk tidak bersoal jawap kerana apabila beliau pulang nanti beliau akan berbicara melalui blog. Keadaan ini harus diambil contoh pada orang orang cacat; orang yang pekak harus ada hearing aid (alat pendengaran), orang yang lumpuh harus ada kerusi roda, orang yang bisu menggunakan bahasa isyarat tangan (sign language), orang yang buta menggunakan tongkat dan berbagai lagi. Samalah seperti blogger 'misteri' itu, dia menggunakan blog untuk bercakap/ berbicara/ berdiskusi. Blog itu adalah tools beliau, kerana 'realiti'nya dia tidak mampu bersuara. Apa salahnya, tak salah, terimalah keadaan beliau yang sebegitu. Kita harus bersyukur beliau adalah seorang yang dikatakan bijak, banyak membaca (lebih banyak membaca dari kalangan kita), pintar dan tahu menulis dengan baik, alhamdullilah. Jangan salah anggap, saya tidak mengkategorikan beliau seorang yang cacat, tetapi mempunyai alasan tertentu untuk menjawap segala pertanyaan dan kemushkilan yang diajukan kepada saya dari anda semua terutama sekali dari sahabat sekerja saya. Salah seorang dari rakan saya berkata penulis misteri ini adalah seorang yang INTROVERT. Saya menjawap "yes, he is..so what?". Bukan saya mencari jalan pintas untuk menamatkan perbualan tetapi jika saya perpanjangkan saya akan menjawap dan bersoal pula;- setiap yang dijadikan Tuhan itu ada sebab musababnya;- kenapa ada babi? Kenapa ada orang jahat? Kenapa ada pencuri? Kenapa ada polis?..mudah saja jawapnya. Kenapa ada orang introvert, sebab ada orang EXTROVERT...hehehe.. Introvert tidak salah dan bukan sesuatu yang negatif, bukan kecacatan; itu adalah sifat? errr... diri seseorang itu..saya bukanlah seorang psikologis (ilmu psikologi saya amat cetek), tanya pada yang pakar. Tidak salah menjadi seorang yg ”shy”, ini adalah satu yg natural bagi sesetengah orang dan ini bukan bermakna dia seorang yang tidak ada ’social skill’ cuma terasa agak kekok berhadapan dengan khalayak. Tetapi introvert adalah diri dia atau diri anda, mungkin (mungkin saya jugak..hehehe). Kemudian saya bertanya balik pada kawan saya, adakah salah menjadi NERD?, dia diam seketika. Bagi saya tak salah jadi nerd, kerana nerd juga adalah diri seseorang individu itu. Bill Gates was consider as a nerd, look at him now.. a successful nerd he is. Lepas tu, salahkah menjadi introvert atau nerd atau whatever..salahkah? Mungkin di dalam blog dia mendapat lebih perhatian bagi golongan Introvert ini?... hmmm…. Terimalah seadanya. Dalam filem "Beautiful Minds" misalnya; watak John Nash dianggap gila, tetapi masih seorang graduate dari Princeton, Amadeus Mozart misalnya juga dianggap gila (tekanan depressi) tetapi dimartabatkan sebagai genius musik, Marquis de Sade juga dianggap gila (lucah dsb.) dikurung di asylum (rumah sakit jiwa) tetapi lihatlah karya dan novelnya selepas itu sehinggakan perkataan ’sadist’ itu hasil dari namanya, siapa lagi…hmmm… Galileo Galilei (lupa ejaan pulaks!) misalnya dianggap mencabar kepercayaan pihak gereja katolik mengenai sistem planetari, tetapi akhirnya dia ampunkan kembali setelah dia mati hampir beberapa ratus tahun.Lagi satu harus saya ingatkan, sebarang respon, komen etc. hanya berlaku di dalam Blog, tidak lebih dari itu. Ini kerana ada di kalangan pelajar/ bloggers yang datang pada saya dan berkata beliau terasa 'tertusuk' atas ulasan/ review di dalam salah sebuah blog yang seolah mempersendakan beliau. Saya hanya ketawa lalu berkata dalam hati; betapa pelajar/ blogger ini terbawa bawa perasaan itu hingga ke sudut 'realiti'/ nyata. Pada saya sebarang komen, ulasan, respon etc di dalam dunia maya (internet/ web etc.) hanya berlaku online sahaja dan tidak harus terbawa bawa keluar dari 'virtual space' tersebut. Sekiranya ini berlaku ianya akan memberi tekanan psikologi pada kita secara 'realiti'. Seharusnya kita 'un-plugged' antara realiti dan dunia cyber/ virtual/ net/ whatever yang berlaku secara online kepada offline. Ambil contoh filem "Matrix" misalnya. Jangan terbawa bawa di-"luar" tersebut. Jangan hilang kawalan. This is the real world, internet is just an artificial world. What is real?... Sekarang saya umpama diri saya macam Morpheus gitu...hehehehe. Semasa saya mengambil jurusan New Media dahulu, saya seringkali diingatkan untuk memahami antara dunia cyber/ new media/ virtual dan realiti dan masih mengingati lecture antara olive tree dan lexus; harus ada keseimbangan antara online dan realiti, antara media baru dan media lama…antara kebenaran dan dunia ciptaan manusia, banding beza apa yang harus ditolak dan diterima sama ada pada mental atau fizikal. Justeru itu, fahamilah bahawa Blog is just a Blog, nothing more or less. Yang penting adalah Blog itu 'sekurang kurangnya' memberikan RUANG untuk manusia (mortal beings) ini untuk berbicara, meluahkan apa yang ingin dikongsikan, menyatakan apa yang diingini… itu sahaja…. We are just human! Internet is just a tool to communicate. Jangan 'terasa' sangat atas komen, ulasan, kritikan, kutukan, sindiran etc. melalui blog. Hormati hak berblogging. "Facebook" lagi hebat, siap boleh bagi bunga, kek ngan hadiah online lagi, siot! Yang penting adalah NAWAITU. Sebab itulah saya tidak suka respon kepada apa yang tidak sepatutnya, tidak layan apa yang rasakan tidak perlu, tidak nak ambil tahu apa yang boleh mempengaruhi realiti dan mental saya. Mudah saja kepada para BLOGGERS yang dihormati semua; ingatlah a Blog is just a Blog, nothing more! A Blog is artificial and this blog too. What is artificial?..hehehe. dah la, why so serious?! Why so 'skema'?...hehehe… bersahabatlah dengan semua orang, terpulang.. Untuk mengakhiri celoteh saya yang hampir 3 mukasurat penuh ini (saiz A4); kepada para pelajar, kalangan bloggers, sahabat sekerja dan mereka mendesak saya berbicara tentang topik ini; akhirkata, janganlah layan pada blog blog tertentu demi kebaikan mental anda. Kalau nak pulaukan blog tertentu, pulaukanlah..itu hak anda, kalau nak layan pun, layanlah, itu hak anda. Kalau anda nak chop orang tertentu sebagai 'pandai tak boleh tumpang', choplah, itu hak anda. Tetapi ingatlah apa yang saya nak kata; TERIMALAH SEADANYA, BERFIKIRANLAH SECARA TERBUKA... insyaAllah anda akan damai, tenang dan dapat membanding bezakan antara realiti dan fantasi (dunia maya, internet..bla..bla.. etc.). Tulislah apa saja di dalam Blog! Anda berhak! Kadang kadang bila ber-blogging, kita bercakap dengan diri kita..tak salah, luahkan lah.. jangan berhenti menulis... Jadilah apa atau siapa saja anda mahu dlm blog...Manusia memang ada EGO. Manusia memang ada DUALITY... (dunia cyber dan realiti?)... Yang penting adalah NAWAITU.
tak payah komen (comment disable).

Saturday, March 14, 2009

PANGKOR "Exposed"

Arrival time around 7.30... waiting for a boat
watching NatGeo.. "what on screen & reality"..



starving after long hours of bus & boat trip, yummy..
just a food shot, nothing more.... "melantak time"



A little bit of game... I am good at this! honestly... bulls eye.
Jom, siapa berani...






this is some statement actually. Perak.. "kerusinya sentiasa berubah ubah" "bumbung"?





Cup of coffee, in the middle of the night, dim light, sound of the beach
..hmmm cozy indeed... "lentok" aku







"kedai dah tutup" that is what
I am trying to say... simple statement.




"Satay Ikan" factory... NatGeo composing style.. uhuks!
"Mau amik gamba ka?"







Peace at last.... I need a break at an Island without name.. clear blue sky.... planet earth, one day I am going to miss this... ahh




Lil' bit of snorkeling wouldn't hurt?.. its just those sharp sea shells.. hmm, should have bought an underwater casing.. next time..


"Ibu, lautan itu terlalu luas,.. Ayah, ombaknya terlalu deras.."
kata Anak pada Ibu dan Ayah,
“Anakku, suatu hari nanti kau terpaksa
mengharungnya jua, sekarang kami masih bersamamu”,
kata Ayah & Ibu pada Anaknya..
... well, at least that is what I am trying to say here in my humble word through my cheap lens…

------

PANGKOR "TREATY" PHOTOGRAPHERS
(because we 'treat' ourself well enough)

Me & my fellow photographers. We had a great time! For those out there, join us, please. Don't be alone, we need you. We need your talent & thought. We have a lot to learn from you. Share with us. Come. Life is paradise. Join us. Peace...:-)


Thursday, March 12, 2009

NOTE

Dear friends & foes, I have to remove some of the previous POST to avoid misunderstanding, sensitivity etc. from the advice of my old friend and maybe someone felt that I am hurting them (which I am not). I am sorry. Happy blogging, bye...:-) PEACE.
# blogger to aidi: ( refer:your post on NOTE) sir, i just waht to say, once you step ahead, never look back... hold on to your standpoint, no matter what they say... Details 2009-03-15 4:25 PM
# blogger to aidi: just say what you got to say, it's their problem to misunderstand or accept it... we are who we are, we have the right to voice out our view, sir... Details 2009-03-15 4:29 PM #
# aidi to blogger: I m just a small people..its ok, I am not that important... Details 2009-03-16 6:07 AM
---- I.P Address : ….147.2 (same address). Shoutmix.

FILEM TALENTIME: SURAT NOSTALGIA PADA YASMIN AHMAD




- TALENTIME (2009) Arahan Yasmin Ahmad -

Kepada Yasmin Ahmad

Assalamualaikum Kak Min,

Kasih saya pada Kak Min tumbuh semasa ”Rabun” bersama bersahabat dengan kawan kawan ”Sepet” sehingga saya berjumpa ”Mohsin” semasa bermain di tali air tepi sawah dahulu walaupun saya ”Gubra” berhadapan dengan masa depan saya sekarang.

Semalam (10. 03. 2009) saya telah menyaksikan filem Kak Min yang bertajuk ”TALENTIME” di salah sebuah dewan universiti di Selangor. Saya bersyukur kerana dapat menyaksikan filem tersebut. Saya terbayangkan wajah wajah dan memori bersama Chee Kong, Julian, Jevaa, Sri Saravana, Patrick, Jamil, Azny dan rakan rakan lain di sekolah ini. We made a great team in scout, ping pong, tennis, thearter and other activities. Anyway, filem Kak Min itu (Talentime) telah menampakkan lebih dari filem filem Kak Min sebelum ini. Maksud saya dari persoalan cinta itu sendiri; cinta dalam Talentime melepasi dari garis sempadan bangsa iaitu cinta antara insan ”cacat”(cacat pendengaran) dengan gadis inter-racial. Agak gundah saya merasai bagaimanakah cinta itu dapat dilafaskan dalam ”sunyi” tersebut. Ternyata Kak Min berjaya membuatkan saya rasa ”perit” untuk dilafaskan yang cintanya berbunga dari dalam diri kepada gadis yang boleh dianggap perfect tersebut. Bayangkan cinta seorang yang pekak kepada seorang gadis yang sempurna, berbakat dan cantik itu. Terima kasih Kak Min. Ini juga mengingatkan saya pada seorang gadis Inggeris (yang mengikuti ayahnya berkerja di Malaysia) kerana saya sering berbasikal di hadapan rumahnya untuk ”mengorat” gadis tersebut.

Sebelum ini Kak Min menyampaikan implikasi cinta itu berdasarkan ”cinta semasa tua/ plight of the old” dalam filem Rabun, kemudian ”inter-racial love” dalam filem Sepet, kemudian dalam filem Gubra adalah pemaparan ”cinta sesama bangsa dan cinta nostalgia”, dan dalam filem Mohsin Kak Min menyampaikan ”cinta kanak kanak” dan kali ini 2009; ”cinta antara..... deaf? unfourtunate dengan perfect beings” dalam filem Talentime. Kak Min berjaya, alhamdullillah. Selepas ini ”cinta antara apa pulak?....”. Tahniah Kak Min. Gambaran cinta Kak Min amat bermakna dan pelbagai dan saya tidak pernah jemu menonton filem filem Kak Min.

Saya terus terpaku untuk terus melihat filem ini hingga ke akhirnya. Saya pernah ujibakat talentime di sekolah dahulu malangnya telah disingkirkan oleh panel panel cikgu penilai bakat. Mereka kata ’pitching’ saya lari semasa menyanyikan lagu ”Karma-Carmeleon” (Boy George/ Culture Club) dan lagu Wham! ”Careless Whisper”. Gitar tong bersama baju Melayu dan berketayap juga sering saya lakukan selepas solat di hadapan rumah, kadang kadang ibu marah kerana masih melepak dekat tembok semasa senja. Babak itu menyerupai dalam filem Kak Min itu pada situasi ini. Bila saya kesedihan, masjid atau surau menjadi tempat persinggahan. Memang ada dalam ”Talentime”.

Kak Min, ”Talentime” memang rapat dengan saya; rumah murah, goverment quarters, sekolah, hall sekolah, assembly, muzik, baca sajak, pekan, cikgu gemuk, cikgu kelakar dan.... FIAT 600 !!!! iaitu kereta merah kecil dalam filem itu. Ibu saya memiliki kereta ini (warna biru), dan itulah kereta yang saya cuba bawa walaupun masih belum ada lesen lagi pada waktu itu. Tak sangka ya, FIAT 600 masih ada hingga sekarang. Perkara yang ibu saya sering katakan pada saya semasa dia dimasukkan di hospital (semasa kakinya terpijak masuk jarum jahit) adalah;... ”jangan lupa sembahyang”.

Sebelum saya mengakhiri celoteh surat ini; SHOT penghujung tersebut amat bermakna; tentang ruang. Ruang yang perlu diisi, bangku sekolah yang tersusun; semua sama, kita yang perlu mengisinya untuk anak anak kita di masa akan datang tanpa mengira bangsa, agama atau berlainan fahaman, insyaAllah.

Sekian terima kasih,
Wassallam

Aidi Rahimi Hj Ibrahim
12. 03. 2009

--------

p/s:- WHY AM I WRITING LIKE THESE:- That film is so close to me, very very close to my past before the invasion of Rock.

p/s:- Yasmin Ahmad, you bring back my youth during that viewing (Talentime) I m trapped in time… I m in my late 30’s now. Thanks a lot, Yasmin…:-)
Your LOVE is very BIG...Universal. I really need to watch this film again, again, again & again.

-------

Salinan surat ini kepada:-
Semua kawan kawan, bloggers, peminat filem, orang orang dari berbagai bangsa (Bangsa Malaysia). Peace...:-) TONTON TALENTIME, rugi kalau tak tonton.
Masterpiece Yasmin Ahmad.

-----

Wednesday, March 11, 2009

Thursday, March 5, 2009

SEMAN: diskusi selepas tayangan

Tersebutlah kisah pada
4hb March 2009 di Puncak Perdana tinggi tempatnya,
Filem ”Seman” ditayangkan
Karya Pengkritik filem tersohor iaitu Mansor Puteh namanya, Maka sekian penuntut ilmu filem hadir dengan sekian ramainya memuji filem hebat itu....Filem mendahului zaman, Filem baik
Filem menongkah arus, Filem bagus, Filem Mansor Puteh itu bukan filem hitam.
Hebat sungguh filem itu, Hebat sungguh pengarahnya,
Hebat sungguh pelakon utamanya...Baik baik belaka, tidak ada yang tidak baik.... Sekelian alam menjadi bunga-bunga yang kembang mekar pada malam itu, menyeru manusia berfikir supaya tidak ketinggalan zaman?
Nasir Jani berkata: "We are thinkers" Yang tak faham itu adalah proses berfikir; demikian kurang lebih kata kata Mamat Khalid dan Hassan Muthalib. Tatkala malam menjadi larut, pulanglah semua para penuntut ilmu filem itu sambil mungkin berfikir;..hmmm..”membuat filem untuk penonton berfikir..” kebetulan di sebelahnya pesta pop berkumandang... ..hmmm..”membuat filem untuk penonton berfikir..”


Sekian, terima kasih; segala puji pujian bagi Allah.
Jangan lupa tonton CSI Miami..fikirlah, insyaAllah
Salam. Amin.