Monday, June 23, 2008

FILEM: WAYANG (2008) Kesinambungan Pemikiran Eksperimentasi Hatta Azad Khan

Prof Dr Hatta Azad Khan telah menghasilkan sebuah filem yang bertajuk “Wayang” karya penulisan dan pengarahan beliau sendiri dengan bantuan dan kerjasama UiTM, Dato' Seri Prof Dr Ibrahim Abu Shah sebagai Produser. Filem ini adalah filem yang terbaik sepanjang karier beliau sebagai pengarah filem. Berbeza dengan filem pertama beliau, "Mat Som" (1990), filem ”Wayang” ini mempunyai mesej kemanusiaan yang begitu tinggi. Filem "Wayang" sesuai dengan Dasar Kebudayaan Kebangsaan yang berteraskan Kebudayaan Rakyat Asal Rantau ini. Filem ini dapat menyaksikan kesinambungan kesenian Melayu.

Secara berani, Dr Hatta telah menghasilkan filem ini. Beliau bersikap secara jujur bahawa tujuan filem ini dihasilkan bukanlah tujuan komersial semata-mata, tetapi untuk terus menyimpan/ membaik pulih dan meneruskan (preservation) kesenian tradisi. Menyentuh tentang tajuk yang saya utarakan di atas, saya telah meletakkan perkataan "eksperimentasi". Memang Hatta gemar bereksperimentasi. Percubaan pertama beliau adalah menggarapkan hasil karya Lat iaitu ”Mat Som” kepada filem. Ternyata, eksperimen Hatta tersebut telah diperjelaskan dalam filem itu. Tidak ada mana mana pihak sebelum ini yang berpemikiran sebegitu, tidak ada pengarah yang berfikir seperti Hatta; dari komik ke filem. Walaupun "Mat Som" tidak sehebat "Wayang", tetapi Hatta telah cukup matang dan berpengalaman dalam soal ber-eksperimentasi. Ini berlaku bukan sahaja di pentas tetapi juga di layar perak.

Hatta mengaum semula dengan lebih nyaring apabila terhasilnya "Wayang". Bila wayang kulit boleh dimainkan oleh DUA DALANG, maka di situlah EKSPERIMENTASI bermula. Pendekata, sebelum ini tidak ada manusia lain yang mampu berfikir seperti Hatta. Ini juga berbalik kepada persoalan kemanusiaan; sekiranya pepatah Inggeris menyatakan "Two Heads are Better than One", maka inilah terhasil dari pemikiran tersebut.

Secara falsafah; sekiranya kita bergabung dari kumpulan yang berbeza lalu menghasilkan sesuatu, maka hasilnya adalah jauh lebih baik dari seorang atau satu pihak sahaja. Secara tidak langsung "Teamwork" itu penting dalam menghasilkan yang terbaik. Penggunaan dua dalang yang dipaparkan dalam filem ini menampakkan bahawa Hatta cuba memecah ruang likup tradisi (breaking the tradition) dan secara terus menampakkan "thinking out of the box" itu sendiri.

Ekperimentasi lain dalam filem ini adalah; Hatta sanggup menerima risiko dan reaksi apabila filem ini ditayangkan nanti; iaitu penerimaan masyarakat Kelantan tentang Wayang Kulit yang selama ini telah disisihkan oleh pihak pemerintah Kelantan. Beliau mungkin mahu rakyat (& pemimpin) Kelantan menilai semula betapa UNIKnya wayang kulit dimainkan. Ini ditambah betapa uniknya apabila golongan muda yang memainkan wayang kulit dalam "teamwork" tersebut. Risiko dan reaksi inilah yang juga mungkin menjadi salah satu "research outcome" yang diharapkan oleh Hatta yang juga merupakan seorang Sarjana Seni atau Ahli Akademik dalam eksperimen ini.

Walaupun masih terdapat unsur unsur stereotype character (watak) tetapi apa yang diperjelaskan adalah mungkin realiti yang terdapat di Kelantan. Para golongan yang berjubah yang kononnya alim, masih meminggirkan kesenian Melayu Wayang Kulit. Ini mungkin terserlah dalam kepimpinan Kelantan itu sendiri. Hatta juga mungkin mengharapkan agar pihak kepimpinan Kelantan menilai semula penerimaan Wayang Kulit tersebut secara lebih terbuka. Barangkali, Hatta hanya sekadar memberi pendapat melalui karyanya. Pada pendapat saya pula, tidak ada salahnya sekiranya kita menerima kesenian ini semula dari melihat remaja dan golongan muda melakukan aktiviti yang kurang sihat. Kesenian tersebut adalah kesenian orang Melayu untuk masyarakat Malaysia, apa salahnya.

Hatta juga melihat prospek dan masa depan wayang kulit itu sendiri. Ini adalah kerana kebanyakkan anak anak muda lebih terpengaruh dengan budaya Barat dari budaya sendiri. Filem ini mempopularkan semula wayang kulit ditambah dengan meletakkan golongan muda sebagai dalang. Jelas bahawa Hatta adalah seorang EXPERIMENTALIST.

"Dalang" dalam erti kata lain adalah Hatta sendiri yang merupakan dalang yang bereksperimen dalam panggungnya (layar perak) mengenai dalang dalang. Beliau mewujudkan tiga dalang; seorang adalah dalang tua Pak Awang (Eman Manan), dalang lelaki muda Awi (Zul Huzaimy) dan dalang perempuan Melor (Mas Muharni). Tidak pernah wujudnya sebelum ini yang pernah saya saksikan adanya DALANG PEREMPUAN. Inilah kali pertama, dipertontonkan akan kewujudan dalang perempuan. Jelas sekali lagi EKPERIMENTASI tersebut terhasil. "Breaking the tradition" muncul lagi dengan situasi tersebut. Saya tergamam dan kagum atas eksperimen Hatta.

Dalam filem tersebut, Hatta juga memperjelaskan betapa pentingnya UiTM sebagai pemupuk kesenian Melayu. Sekiranya filem ini dimainkan di luar negeri, UiTM (Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik @ FACT) akan dirujuk sebagai penyimpan data tentang wayang kulit dan kesenian Melayu terutamanya. UiTM akan menjadi pakar rujuk yang terulung.

Sebagai mengakhiri coretan yang serba ringkas dan kurang ini, saya mengharapkan agar ramai yang akan menonton filem ini demi menghormati warisan keseniaan tradisi Melayu dan Malaysia. Lihat dan saksikanlah eksperimen Hatta (bukan filem eksperimen tetapi eksperimen dalam filem). Tidak perlu saya ceritakan secara mendalam mengenai filem ini kerana saya bimbang ianya akan menjadi spoiler terhadap penontonan kalian semua. Memang setiap filem itu ada pro dan cons yang tersendiri. Secara jujur, dalam filem ini masih terdapat unsur unsur komedi yang juga menjadi trademark Hatta semenjak dahulu dan amat menghiburkan. Terpulanglah sekiranya anda menilai filem ini sebagai hiburan atau sebagai sebuah pemikiran, kedua-duanya ada di dalam filem ini. Sokonglah filem kita. Saksikanlah “Wayang” karya Hatta Azad Khan.