Wednesday, December 31, 2008

JURUFOTO-JURUFOTO YANG KURANG AJAR & BIADAP: Satu Teguran Di Majlis Majlis.

Maafkan sekiranya tulisan saya kali ini agak kasar tajuknya. Tetapi itulah realitinya sesekali berkunjung ke majlis majlis perkahwinan, pertunangan dan sebarang acara yang diadakan samada oleh sahabat handai, saudara mara atau mana mana pihak.

Apa yang dapat dapat saya saksikan adalah ada sebilangan photographer yang tidak menghormati majlis. Pada majlis perkahwinan misalnya; ada photographer yang suka block pemandangan persandingan seolah seperti ”melangau” di hadapan pasangan pengantin yang bersanding dalam jangkamasa yang lama (hai maklumlah, Kamera Digital yang mampu isi beratus gambar). Terus terang saya katakan bahawa jenis photographer ini adalah dari golongan photographer MENTAH atau NAK TUNJUK TERRER. Secara jujurnya saya katakan bahawa jenis photographer ini juga adalah dari golongan yang tidak professional walaupun mempunyai LENS yang sebesar gajah sekali pun. Sekiranya kita tahu bahawa fungsi Lens (+ Zoom) adalah untuk mendapatkan imej yang lebih dekat dan bukan mendekatkan diri dengan pengantin hingga kita block pemandangan pelamin dan pasangan pengantin untuk para hadirin lihat. Semasa majlis majlis tersebut, saya hanya mengucap dan mengangguk anggukkan kepala. Kawan saya ada yang bertanya kenapa; saya menjawap ”hmm, nak menunjuk dia photographer la tu atau nak menghina majlis”, kemudian saya tambah ”kalau macam ni, aku sanggup ambik gambar free of charge dari sakit hati tengok depa MELANGAU LAMA depan pelamin tu.”

Saya pernah menghadiri majlis perkahwinan saudara saya; ada seorang jurufoto wanita yang memang BIADAP dan tak menghormati majlis kerana berpakaian ketat/ singkat dan menampakkan apa yang tak perlu saya sebut. Setiap kali dia bertinggung/ mencangkung memang terdedah sudut tubuh tersebut. Ini memang kurang ajar. Saya tanya saudara saya kenapa dia berpakaian begitu; saudara saya jawap bahawa photographer itu nak cepat dan ringkas kot. Itu bukan alasan, majlis tetap majlis, ditambah pulak ini adalah majlis suci, majlis Melayu, perlu bertata tertiblah bila berpakaian walaupun kita hanya sebagai jurufoto. Saudara saya kata lagi, semasa majlis akad nikah pun di masjid pun dia pakai macam tu. Saya hanya mengucap. Dalam hal ini, adakah photographer itu ingin dirinya dilihat atau memang dia biadap, kurang ajar atau maaf.. celaka betul. Memang saya marah, photographer tak tahu adat.

Seperkara lagi, dunia sekarang memang DIGITAL photography itu baik dan bagus, dan kerana inilah photographer yang kononnya professional ini asyik SNAP tak henti henti, flash mencurah curah.. sehingga mengganggu pengantin nak makan, ganggu orang nak berinteraksi, ganggu orang nak lihat. Memang memori kad yang lebih 8 gig itu mampu memuatkan beratus imej dan kerana ini juga membuatkan seseorang jurufoto itu tidak professional. Snap macam mesingan (M16 pun kalah!).. clik!clik!clik! sehingga tidak sedar bahawa tabiat tersebut mengganggu hadirin dan pengantin. Dalam hal ini saya tidak marah, tetapi ketawa dalam hati, alangkah tidak professionalnya photographer itu.

Kadang kadang, saya sudah muak dengan sikap golongan jurugambar yang sebegini, dah naik jemu, ”cemiuh” dan lali dengan sikap yang tak professional ini. Ingatlah kepada photographer-photographer yang dihormati, hormatilah majlis; pakailah pakaian yang sesuai (jangan pakai pakaian yang mengalahkan pengantin/ VIP pulak!), janganlah suka melangau, jangan tunjukkan diri yang kita ni photographer tetapi dungu, tolonglah faham kedudukan VIP pada majlis tersebut kerana ada yang dari golongan PERLU kita hormati dan yang paling penting hormatilah pengunjung atau hadirin. Jadilah seorang yang professional, jadilah jurufoto yang sentiasa alert dengan suasana. Sekian Wasalam. SELAMAT TAHUN BARU.

Wednesday, December 10, 2008

TRAGEDI TANAH RUNTUH Asal di Laut, Balik ke Laut, Asal di Darat, Balik ke Darat

Barangkali, kata kata di atas pernah kita dengar dalam mantra atau syair Melayu Lama. Itulah asas kepada coretan saya kali ini. Ini bukan soal filem, tetapi lebih dari; soal kemanusiaan dan alam. Tragedi Highland Tower masih saya ingat, ketika itu saya berumur 23 tahun (1993), dan kali ini peristiwa yang sama berulang lagi di Bukit Antarabangsa, pada bulan yang sama tahun yang berbeza; Disember 2008.

Mungkin alam sekarang sedang mengamuk, mencemuh atas perbuatan manusia sendiri yang sering menodainya dengan hanya memikirkan keuntungan dan kemewahan semata mata tanpa memikirkan impak pada alam. Alam ingin kembali kepada asalnya, dan ini memang terbukti dari segi kajian geografi. Buatan manusia tidak akan kekal, percayalah. Setelah menyaksikan sebuah rancangan bertajuk “Life After People” di History Channel, saya lebih memahami akan perubahan struktur mukabumi nanti dan dalam proses sekarang. Bumi akan kembali seperti asalnya. Itulah maksudnya “ Asal di Laut, Balik ke Laut, Asal di Darat, Balik ke Darat”, manusia terdahulu lebih arif memikirkannya.

Pepatah Melayu juga ada menyebut; “Air yang dicincang tidak akan putus”. Itulah juga membuatkan saya berfikir tentang sungai sungai yang telah ditimbus demi tujuan pembangunan, begitu juga halnya dengan tasik yang telah ditimbus. Adakah tasik tasik yang timbus juga akan kembali menjadi tasik pada suatu hari nanti. Lebih yang membimbangkan saya, terdapat juga projek perumahan di atasnya. Ternyata bahawa tragedi tanah runtuh juga berpunca dari sungai yang masih mengalir lesu di bawahnya.
Dari perspektif Islam; kita datang dari tanah dan kita akan kembali pada tanah. Mungkin Alam telah membuat satu protes bahawa; kembalilah manusia pada tanah, supaya bumi boleh kembali subur seperti dahulu, lalu ditimbusnya manusia hidup hidup untuk mengingatkan kita semua. Atau mungkin Alam mengajak kita kembali padanya yang PERNAH kita sayangi.

Friday, October 31, 2008

SELAMAT PAGI CINTA (2008) Arahan Norliana Samsudin @ Yana PEWARIS FILEM ROMANTIS MALAYSIA



Pada tanggal 25 September 2008 yang lalu, saya telah diberi peluang oleh pengarah termuda Malaysia iaitu Norliana Samsudin atau nama manjanya Yana untuk menonton filem pertama beliau iaitu Selamat Pagi Cinta (SPC) di The Mines. Saya dijemput dan dihantar pulang oleh pengarahnya sendiri, terima kasih Yana. Buat pertama kalinya, beliau telah menampakkan persediaan beliau untuk menjadi pengarah yang berkaliber di masa akan datang. Dalam usia yang masih muda (24 tahun) beliau telah berjaya menempatkan bersama pengarah pengarah lain di Malaysia.

Filem SPC secara tidak langsung telah meletakkan beliau seiring dengan pengarah pengarah yang lain seperti Yusof Haslam, Ahmad Idham, Osman Hafsham, Pierre Andre, Razak Mohaideen dan lain lain lagi yang hebat genrenya berkaitan dengan filem romantis. Sekali lagi Negara Malaysia akan terus menerima budaya atau warisan filem yang masih menyajikan persoalan cinta dan identiti filem yang sama iaitu romantis. Tahniah kepada Yana yang berkelulusan dari salah sebuah pusat pengajian tinggi perfileman meneruskan tradisi yang sama dan tidak menampakkan perbezaan dengan filem filem romantis yang lain. Mungkin ini adalah budaya filem romantis Malaysia, yang beridentiti.

Lakonan mantap yang harus diberi pujian adalah Syarifah Amani yang memegang watak ’Suci’. Lakonan Amani sangat berkesan dan begitu hidup dengan penghayatan watak beliau. Sungguh pun begitu lakonan Pierre Andre kelihatan tidak begitu meyakinkan dari segi penghayatan seorang lelaki yang berada dalam dilema, ditambah pula dengan slur beliau yang tidak pandai berdialog. Saya pun tidak faham kenapa Pierre diambil untuk melakonkan watak tersebut sedangkan kita masih punyai ramai pelakon lelaki yang berkebolehan iaitu Hans Isaac, Jehan Miskin, Ng Choo Seong (Jason/ Sepet), Adiputra, Razif Hashim (Goodbye Boys), yang saya rasakan lebih berbakat. Sebagai seorang yang pernah mendalami bidang lakonan secara asas dan formal, terus terang saya katakan bahawa Pierre Andre tidak mahir berlakon atau tidak layak untuk watak tersebut.

Apa yang dapat saya perhatikan bahawa filem ini adalah baik dari segi plottingnya; dua cerita yang diceritakan menjadi satu filem. Sungguhpun begitu, bila diperhatikan dari segi syot dan teknik pengambaran, saya meletakkan filem SPC setanding dengan drama-drama yang sering disiarkan di stesyen stesyen talivisyen tempatan. Tidak ada bezanya permainan syot/ teknik kamera SPC dengan drama TV. Mungkin pengarah banyak terpengaruh dengan drama TV bersama pengalamannya dahulu.

Selain dari itu, budaya ’enter-frame’ oleh pengarah sendiri (Yana) telah dilakukan dalam filem ini. Tidak ada salahnya, kerana pengarah terkenal Alfred Hitchcock sendiri telah melakukan sedemikian dalam filem filem beliau. Mungkin budaya ’enter-frame’ ini akan meringankan kos pelakon sekiranya difikirkan secara positif. Yana yang melakonkan watak komedi dalam filem ini berjaya menambat hati saya dengan lawak jenaka dan dialect/ slanga kedaerahan yang didialogkan. Tempelan Yana di dalam filem ini juga membuktikan bahawa beliau mampu membawa berbagai watak (walaupun saya tidak meminati lakokan beliau pada filem - filem/ drama yang lain). Watak komedi beliau ’hidup’ dan menghiburkan. Berkemungkinan, selepas ini Yana juga turut dicalonkan sebagai pelakon atau pelawak yang berkebolehan.

Sungguh pun begitu, pada pendapat saya; pengarah sepatutnya berada di belakang tabir untuk memudahkan perjalanan pengambaran. Pengarah adalah seperti seorang pelukis yang mewarnai kanvas dan bukan menjadi ’subject matter’ lukisan tersebut. Adalah lebih arif pengarah berada di belakang kamera, barulah sempurna syot, operasi pengambaran dan staging pelakon-pelakon. Penghayatan seorang pengarah berlaku di sebalik tabir dan bukan di hadapan tabir.

Secara jujur, SPC tidak setanding dengan filem filem Barat terutamanya filem filem Hollywood, Perancis dan British yang saya minati. Jauh panggang dari api SPC dengan filem filem “Nothing Hill”(1999) arahan Roger Michell, “Romance on The Orient Express” (1985) arahan Lawrence Gordon Clark “Before Sunrise” (1995) “Before Sunset“ (2004 ) arahan Richard Linklater, “When a Man Loves a Women” (1994) arahan Luis Mandoki, “You Got Mail” (1998) arahan Nora Ephron dan sebagainya yang saya anggap hebat. Tetapi cukuplah saya katakan bahawa SPC sama tarafnya dengan filem “Ali Setan”, “Azura”, “Tragedi Oktober”, “Hati bukan Kristal”, “Soal Hati” dan lain lagi keluaran filem romantis Malaysia. Harapan saya adalah SPC dapat menyamai “Sepet”, “Cinta” atau “Gubra” setidak tidaknya. Mungkin pengarah masih kurang pendedahan pada filem Barat atau filem filem Asia (+ Indonesia) yang bercorak romantis.

Mungkin, expectation saya terlalu tinggi pada filem SPC ini (dari pengarah yang berlulusan dalam bidang filem), namun Yana telah memilih jalan untuk setanding dengan Yusof Haslam dan pengarah pengarah lain (kecuali Yasmin Ahmad); mungkin pada masa akan datang Yana akan memilih jalan sendiri yang lebih mantap setanding dengan filem filem luar. Atau mungkin, saya lebih terpengaruh meminati corak persembahan filem-filem Barat tadi yang telah dinyatakan. Itu adalah hanya expectation saya, tidak lebih dari itu. Semoga pengarah SPC ini dapat memikirkan hal ini. Persembahan ’cinta’ tersebut haruslah memberi tusukan jiwa yang tidak diransang oleh tuntutan membuat filem sahaja tetapi lebih dari itu; iaitu unsur moraliti, kejujuran, kemanusiaan dan jalinan persahabatan antara manusia dalam penghayatan watak watak yang menjayakannya. Pengarah seharusnya menjiwai filem bukan sekadar membuat filem demi keuntungan penerbit sahaja. Filem adalah seni, dan seni adalah halus. Filem haruslah dihalusi sedalam dalamnya. Secara jujurnya, saya perhatikan penghayatan Yana sebagai pengarah masih lagi kurang, mungkin masih baru.

Walaupun SPC gagal memberi kepuasan pada saya, seharusnya kita menghormati filem filem Malaysia. Bukan mudah untuk membuat filem. Bukan murah untuk membuat filem. Sokonglah filem Malaysia, saksikanlah filem SPC di pawagam yang berdekatan (bahasa retorik). Hormatilah filem Malaysia. Semoga filem ini dapat memberi pulangan balik pada penerbit, insyaAllah. Tahniah Norliana Samsudin, anda berjaya menjadi pengarah dan mencatat sejarah dalam perfileman Malaysia. SPC adalah portfolio Yana.

Monday, June 23, 2008

FILEM: WAYANG (2008) Kesinambungan Pemikiran Eksperimentasi Hatta Azad Khan

Prof Dr Hatta Azad Khan telah menghasilkan sebuah filem yang bertajuk “Wayang” karya penulisan dan pengarahan beliau sendiri dengan bantuan dan kerjasama UiTM, Dato' Seri Prof Dr Ibrahim Abu Shah sebagai Produser. Filem ini adalah filem yang terbaik sepanjang karier beliau sebagai pengarah filem. Berbeza dengan filem pertama beliau, "Mat Som" (1990), filem ”Wayang” ini mempunyai mesej kemanusiaan yang begitu tinggi. Filem "Wayang" sesuai dengan Dasar Kebudayaan Kebangsaan yang berteraskan Kebudayaan Rakyat Asal Rantau ini. Filem ini dapat menyaksikan kesinambungan kesenian Melayu.

Secara berani, Dr Hatta telah menghasilkan filem ini. Beliau bersikap secara jujur bahawa tujuan filem ini dihasilkan bukanlah tujuan komersial semata-mata, tetapi untuk terus menyimpan/ membaik pulih dan meneruskan (preservation) kesenian tradisi. Menyentuh tentang tajuk yang saya utarakan di atas, saya telah meletakkan perkataan "eksperimentasi". Memang Hatta gemar bereksperimentasi. Percubaan pertama beliau adalah menggarapkan hasil karya Lat iaitu ”Mat Som” kepada filem. Ternyata, eksperimen Hatta tersebut telah diperjelaskan dalam filem itu. Tidak ada mana mana pihak sebelum ini yang berpemikiran sebegitu, tidak ada pengarah yang berfikir seperti Hatta; dari komik ke filem. Walaupun "Mat Som" tidak sehebat "Wayang", tetapi Hatta telah cukup matang dan berpengalaman dalam soal ber-eksperimentasi. Ini berlaku bukan sahaja di pentas tetapi juga di layar perak.

Hatta mengaum semula dengan lebih nyaring apabila terhasilnya "Wayang". Bila wayang kulit boleh dimainkan oleh DUA DALANG, maka di situlah EKSPERIMENTASI bermula. Pendekata, sebelum ini tidak ada manusia lain yang mampu berfikir seperti Hatta. Ini juga berbalik kepada persoalan kemanusiaan; sekiranya pepatah Inggeris menyatakan "Two Heads are Better than One", maka inilah terhasil dari pemikiran tersebut.

Secara falsafah; sekiranya kita bergabung dari kumpulan yang berbeza lalu menghasilkan sesuatu, maka hasilnya adalah jauh lebih baik dari seorang atau satu pihak sahaja. Secara tidak langsung "Teamwork" itu penting dalam menghasilkan yang terbaik. Penggunaan dua dalang yang dipaparkan dalam filem ini menampakkan bahawa Hatta cuba memecah ruang likup tradisi (breaking the tradition) dan secara terus menampakkan "thinking out of the box" itu sendiri.

Ekperimentasi lain dalam filem ini adalah; Hatta sanggup menerima risiko dan reaksi apabila filem ini ditayangkan nanti; iaitu penerimaan masyarakat Kelantan tentang Wayang Kulit yang selama ini telah disisihkan oleh pihak pemerintah Kelantan. Beliau mungkin mahu rakyat (& pemimpin) Kelantan menilai semula betapa UNIKnya wayang kulit dimainkan. Ini ditambah betapa uniknya apabila golongan muda yang memainkan wayang kulit dalam "teamwork" tersebut. Risiko dan reaksi inilah yang juga mungkin menjadi salah satu "research outcome" yang diharapkan oleh Hatta yang juga merupakan seorang Sarjana Seni atau Ahli Akademik dalam eksperimen ini.

Walaupun masih terdapat unsur unsur stereotype character (watak) tetapi apa yang diperjelaskan adalah mungkin realiti yang terdapat di Kelantan. Para golongan yang berjubah yang kononnya alim, masih meminggirkan kesenian Melayu Wayang Kulit. Ini mungkin terserlah dalam kepimpinan Kelantan itu sendiri. Hatta juga mungkin mengharapkan agar pihak kepimpinan Kelantan menilai semula penerimaan Wayang Kulit tersebut secara lebih terbuka. Barangkali, Hatta hanya sekadar memberi pendapat melalui karyanya. Pada pendapat saya pula, tidak ada salahnya sekiranya kita menerima kesenian ini semula dari melihat remaja dan golongan muda melakukan aktiviti yang kurang sihat. Kesenian tersebut adalah kesenian orang Melayu untuk masyarakat Malaysia, apa salahnya.

Hatta juga melihat prospek dan masa depan wayang kulit itu sendiri. Ini adalah kerana kebanyakkan anak anak muda lebih terpengaruh dengan budaya Barat dari budaya sendiri. Filem ini mempopularkan semula wayang kulit ditambah dengan meletakkan golongan muda sebagai dalang. Jelas bahawa Hatta adalah seorang EXPERIMENTALIST.

"Dalang" dalam erti kata lain adalah Hatta sendiri yang merupakan dalang yang bereksperimen dalam panggungnya (layar perak) mengenai dalang dalang. Beliau mewujudkan tiga dalang; seorang adalah dalang tua Pak Awang (Eman Manan), dalang lelaki muda Awi (Zul Huzaimy) dan dalang perempuan Melor (Mas Muharni). Tidak pernah wujudnya sebelum ini yang pernah saya saksikan adanya DALANG PEREMPUAN. Inilah kali pertama, dipertontonkan akan kewujudan dalang perempuan. Jelas sekali lagi EKPERIMENTASI tersebut terhasil. "Breaking the tradition" muncul lagi dengan situasi tersebut. Saya tergamam dan kagum atas eksperimen Hatta.

Dalam filem tersebut, Hatta juga memperjelaskan betapa pentingnya UiTM sebagai pemupuk kesenian Melayu. Sekiranya filem ini dimainkan di luar negeri, UiTM (Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik @ FACT) akan dirujuk sebagai penyimpan data tentang wayang kulit dan kesenian Melayu terutamanya. UiTM akan menjadi pakar rujuk yang terulung.

Sebagai mengakhiri coretan yang serba ringkas dan kurang ini, saya mengharapkan agar ramai yang akan menonton filem ini demi menghormati warisan keseniaan tradisi Melayu dan Malaysia. Lihat dan saksikanlah eksperimen Hatta (bukan filem eksperimen tetapi eksperimen dalam filem). Tidak perlu saya ceritakan secara mendalam mengenai filem ini kerana saya bimbang ianya akan menjadi spoiler terhadap penontonan kalian semua. Memang setiap filem itu ada pro dan cons yang tersendiri. Secara jujur, dalam filem ini masih terdapat unsur unsur komedi yang juga menjadi trademark Hatta semenjak dahulu dan amat menghiburkan. Terpulanglah sekiranya anda menilai filem ini sebagai hiburan atau sebagai sebuah pemikiran, kedua-duanya ada di dalam filem ini. Sokonglah filem kita. Saksikanlah “Wayang” karya Hatta Azad Khan.

Tuesday, March 11, 2008

PROMISES ARE BEAUTIFUL

Promises are beautiful
Once broken,
your heart will be in the dungeon of tears.......

Promises are lovely
Once neglected
your soul will suffer in pain......

Saturday, March 1, 2008

CHOOSE THE RIGHT ONE

A party that was build on hatred, anger and self interest will not be a good one to lead.
A party that owned a good portfolio, and proven to be best; will become better and better.
CHOOSE THE RIGHT ONE.
The proven one.
Choose the Leader not the Party..

Friday, February 29, 2008

I LOVE MY COUNTRY

Choose the suitable leader, the best and the one that provide us Harmony, Prosperity and Stability. We are equal, we live in peace. Malaysia is a peaceful country. Don't choose the
radical one. Pick the best that have proven to be the best.

Friday, January 4, 2008

FIGURING OUT "SINS IN POLITICS"

What is "sins" in your perspective? Ethics, Adultery, mis-conception, against "act of conduct", what is it? We set the standard of procedures in our community. Of course, all politician are human beings, they possessed needs etc. soul etc. Here, the consideration of "faith" plays an important role too. Sins is a Sins, Apek!!!

Tribute to: Politician who F__ other woman than her wife