Tuesday, June 22, 2010

PUDU dan lain lainSalam untuk semua,


Barangkali, agak ramai yang terkejut dengan perobohan Penjara Pudu baru2 ini. Bagi saya, saya tidak terperanjat dengan soal2 begini tambahan bila menjadi seorang warganegara yang sentiasa tersenyum dan sudah lali dengan ‘budaya’ meroboh bangunan2 klasik ini. Bercakap soal ‘memperjuangkan bangunan2 lama’ ini, sebenarnya saya telah lama ‘memperjuangkan’-nya…peh!..tegar.... semenjak dari tingkatan lima lagi. Pada waktu itu (kalau tak silap 1986 – 87 gitu), ada sebuah panggung wayang lama di tempat saya mahu dirobohkan, sekarang telah lenyap langsung. Saya masih ingat, saya deraf sebuah surat (menggunakan mesin taip jenis Olympia) untuk dihantar pada pihak 'berkuasa itu'. Selepas itu saya cuba mendapatkan beberapa petisyen untuk menghalang perobohan itu. Dalam proses ‘berjuang’ tersebut, ada pihak yang ‘perli’ saya menyatakan saya memperjuangkan ‘maksiat’ kerana panggung selalunya tempat orang beromen… keh keh..;-) Walau bagaimana pun, surat & petisyen (dari budak sekolah jer) itu ‘mungkin’ sampai (tidak mahu tuduh2-lah).. mungkin sampai, sebab dah diserahkan by hand. Sempat juga alasan yang diberi oleh pihak2 tertentu bahawa struktur bangunan itu sudah tidak kukuh dan banyak mat2 pit (drug addicts) yang masuk menjalankan aktiviti depa. Jadi tidak hairanlah kalau perobohan Penjara Pudu itu berbagai ‘alasan’ yang ‘kukuh’ diberikan oleh pihak2 tertentu. Semasa saya cuba ‘menghentikan’ perobohan panggung wayang lama itu, apa yang terdetik dari dalam saya adalah nilai estetik bangunan itu, design-nya, keunikkan bangunan itu. Pada masa itu saya (hingga sekarang) saya masih terpegun melihat bangunan lama ditambah bila tumbuhnya kulat2 dan daun hijau menjalar pada tembok dindingnya, klassik… indah bukan?..hmmm….;-) Seterusnya pada tahun.. 1990an, sebuah lagi bangunan lama telah dirobohkan, bangunan itu terletak di pinggir Bandar Kuala Lumpur,.. masihkah anda ingat dengan bangunan Rumah Anak Alam bersebelahan dengan KBN (Kompleks Budaya Negara). Saya masih ingat bertandang ke rumah/ banglo usang tersebut bersama sdra. Shukri Abdullah semasa Himpunan Penyair Muda Malaysia 1988, kami bermalam di KBN, dan saya setiap pagi akan berkunjung ke rumah itu untuk melihat karya2 lukisan & arca hasil Anak2 Alam. Kini, rumah itu telah lenyap. Beberapa tahun yang lepas sebuah lagi ‘bangunan’ telah lenyap dari pandangan, tidak lain tidak bukan adalah rumah arwah datuk saya di kampung halaman. Saya masih ingat, semenjak kecil kami sering bertandang ke rumah pusaka itu, bermain masak2, guli, batu tujuh di hadapan beranda… indah bukan memori di ruang/ halaman rumah itu..;-).. akhirnya rumah itu dijual dan akhirnya dirobohkan.


Berbalik pada soal Penjara Pudu, kalau tanya saya secara peribadi.. yes, saya pernah menyusuri jalan Penjara Pudu setiap kali mahu ke tempat kerja (sebagai seorang graphic designer) di Jalan Pudu pada tahun 1991 hingga 1992.. pagi saya melihatnya sekitar pukul 8.30 dan petang semasa nak balik pukul 5.30 petang dari dalam bas mini warna biru hampir satu tahun setiap hari bekerja. Pernah semasa melalui jalan itu dengan motorsikal (Honda-cup pinjam member), suatu ketika telah rosak (terhenti.. pet, pet, pet!!, plug problem.. keh keh..) betul2 tepi tembok Penjara Pudu itu, dan semasa menaiki bas mini juga, saya pernah melihat kejadian eksiden ngeri di tepi jalan berhadapan Penjara Pudu itu di mana seorang lelaki penunggang motorsikal telah berkecai kepala digilis lori besar… hmm..;-) Dahulu (ntah sekarang masih?) ada sebuah pejabat pos yang berdekatan penjara itu, saya pernah pergi beli setem & hantar bungkusan di situ, saya sempat memerhati tembok penjara itu (yg pada masa itu masih lagi beroperasi) dengan lama, sambil memikir nasib2 ‘orang’2 yang berada di dalamnya, sesekali terdengar bunyi raungan 'penghuni'-nya. Bukan masa untuk ber-emo, kalau nak baca sajak emo, masuk ruang PakCik Tua nih, sajak dia best...;-) Setiap satu ruang yang kita duduki, lalui, tatapi akan meninggalkan memori, terkesan dalam mainan minda, jiwa kita tapi siapalah kita, kan… tebang pokok pun kita ‘terasa’, roboh bangunan pun kita ‘terasa’… aku dah lali.. ;-)


selamat bersubuh, wasallam..;-)p/s: ada pula yg mungkin akan kata: "Wei, hangpa orang seni memang anti-establishment!!"... dan aku akan jawap "Poodahhh!!!".....;-)4 comments:

luahfikiran said...

Salam. Mencadangkan paling minima dikekalkan bahagian depan (pintu dan dinding) penjara pudu. Pertimbangkan !

Aidi Rahimi Ibrahim said...

m.salam Dato', siapa saya yg boleh pertimbangan.. saya tiada kuasa..;-) Ini hanya imbauan memori saya tentang Penjara Pudu dan Jalan Pudu terutamanya... ;-)

Anonymous said...

panggung empire ka oi? klau dah lali awat hang tuleh

"bukan sekadar seni" said...

saya suka dinding penjara pudu...