Thursday, December 3, 2009

PAINTINGS OF REMBRANT
Beberapa hasil lukisan Rembrant Van Rijn yang boleh dijadikan RUJUKAN untuk para pengamal/ penimba ilmu CINEMATOGRAPHY, PHOTOGRAPHY atau senilukis/ illustrasi dsb. Sesetengah ada menyentuh perihal one side lighting, ada juga yang berunsurkan chiarascuro. Boleh juga menjurus kepada unsur2 noir dari segi visual selain dari merujuk kepada hasil Carravagio yang akan saya susuli nanti. Ini juga boleh dijadikan rujukan kepada para ahli "akademik" yang merujuk pada TEKNIK... pengcahayaan (lighting, shades, tone etc..).

Tengok dan FAHAMI.. mudah bukan..;-)... lepas ni kita boleh sembang kat kedai kopi pasal REMBRANT LIGHTING.... layan...;-)


p/s: kelakar tengok production yang bawak & pasang lighting macam funfair atau lighting sampai nampak bulu hidung... hehe... peace...;-)... ada pulak yang lighting suluh muka pelakon macam tepung gombak dah la make up pun tebal... kahkah..;-)


p/s: CLICK TO THIS LINK, untuk memahami secara asas mengenai REMBRANT LIGHTING dalam konteks TEKNIKAL pada PHOTOGRAPHY & CINEMATOGRAPHY.


No comments: