Friday, May 15, 2009

GURU & BUKAN GURU

----------------

2 + 1 = 3

"Pandai anak murid. tepuk tangan..yeeee!!!
"

----------------

2 + 1 = 3

"Sapa kata tiga?"

------------------

Orang jahat, dibalas jahat.

"Betul anak murid. Pandai!"

------------------

Orang jahat, dibalas jahat.

"Biarlah dia nak jahat, tahap bangang berlainan jenis, teruslah mengkaji. Kenapa dia jahat?"

------------------

Bezakan GURU & BUKAN GURU.


SELAMAT HARI GURU pada cikgu-cikgu dan guru guru,
yang tak dapat SAMBUTAN HARI GURU, jangan sibuk sibuk mengaku cikgu atau guru.

____________


p/s: seorang professor pernah berkata pada saya; "seorang yang mengajar di universiti sama macam tahap Mahaguru Silat",.. saya tahan sebak saya, lalu pergi mencari tempat untuk ketawa berdekah dekah. :-)

p/s: Don't be a teacher, instead be a friend to your students.

16 comments:

Basuh Baju said...

lagi beza kalau anak murid dgn anak guru.. sbb anak murid ialah murid kita yg dah ada anak..hahaha

selamat hari guru..

amer zaman said...

murid yang bagus, selalu mepersoalkan gurunya

dan guru yang bagus sedia dipersoalkan...

HajarAznam said...

Selamat Hari Guru. U r the one of my great teacher and friend! :)

MeGa said...

cikgu kesygn saya hanya panggil saya "faizah" mase terjumpa sy kat pasar malam slps tamat SPM..
since form 1, die panggil saya "menantu".
my best teacher ever~

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Basuh Baju; salam. 'anak guru'..hmm, why don't i think of that. tq.

amer; Agree with u. Kalu 'bukan guru' mmg harus bersedia dipersoalkan juga.

Hajar; some of your friends are great teachers. Yes, I am your friend, nothing more or less.

MeGa; salam. sy ada juga cikgu (sekolah) yg saya sayang. Salah seorang dari mereka panggil saya "Buck"..sebab sy suka tonton "Buck Rogers"..hehe

:-)

Maya said...

Salam, Selamat Hari Guru...
In teaching you cannot see the fruit of a day's work. It is invisible and remains so, maybe for twenty years.~Jacques Barzun

SarjaN yO said...

Walaupun En Aidi x ngAJAr saYA,taPI selaku pensyarah TEKA,En Aidi juga guru bagi saya...
SemoGA jasamu terus dikenang sebagai guru dan kawan...

fariziskan said...

dan cikgu saya penah kepit jari saya guna pen....menggigil tangan xleh menulis...

then wat posing menyerah kt whiteboard...bontot kene balun ngan kayu...mengigil nak berak...

sampai skang sy igt cikgu yg bat saya begini...

nama dia cikgu syed syahran...tima kaseh kerana berjaya mengubah sy menjadi yg terbaik...


murid2 skang je mentel...kene pukul skit report...

aduh......

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Maya; lama xjumpa. Apakabar?..well, I love my friends, always. Thanks. :-)

SarjaN yO; salam. Klu lapang masa datang ke bilik saya; tonton filem (LCD wide screen lagi), buku, sembang2. :-)

fariziskhan; cikgu syed syahran telah menjalankan tugas sbg Cikgu/ Guru pada masa itu.. Anyway, selamat ber-shooting filem, bro.

Junaidi Asmara said...

satu semester saya sempat ber"guru" dgn en.aidi.

selamanya en.aidi akan saya anggap kawan.

syirfan said...

Salam..

Terasa kecewanya tuan pada yang bukan guru tapi mengaku guru... hehehe.

Namun, pada mereka yang benar-benar guru, penghargaan wajar dipersembahkan...

Tuan Mahaguru silat aper? hehehe

syirfan

SarjaN yO said...

En Aidi...
Terima Kasih la sudi singgah ke blog sarjan yo,teratak hidup aku cinta aku...
Kenapa tak jadi follower sekali???
hEhEhE...

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Junaidi; yes, friends forever, bro.

syirfan; mualaikumsalam tuan, memang saya kecewa pada sesetengah 'guru' yg terlalu taksub pada pendapat dan ilmu sendiri sahaja hingga berlagak & sombong/ angkuh atau rigid. Saya berpendapat adalah lebih baik kita berkawan/ bersahabat dgn pelajar kita dari mengaku diri kita 'guru' kepada mereka...share with them, get it? Sekiranya kita 'berkawan' dgn pelajar kita, perkongsian ilmu lebih lancar dan jujur/ bermakna tanpa sebarang sekatan 'hiraki' atau pangkat. Perbincangan/ diskusi lebih telus dan santai. Kdg2 saya 'belajar' dari pelajar saya dari pengalaman/ penerokaan mereka. Fair. Ilmu ni tak akan habis.

Guru silat.. hehe, itu lain cerita. Professor tu mungkin anggap dirinya 'perfect', kot. Saya tak setuju jika pengajar universiti disamakan dgn guru silat..isk..pelik rasanya..:-)

SarjaN yO; saya hanya menjadi kawan yang suka membaca dan berkongsi selain mengisi masa lapang., jom, teh tarik.

:-)

Anonymous said...

tambah bodoh bila 'guru' mnghasilkan skrip atas dasar apa dia pikir kmdian suruh student shoot. Student jadi mangsa dari cara bodoh profesor itu. guru kena bagi kebebasan student berkarya, bukan tumpang direct dari skrip dia. filem yg bogelkan fakulti dia sendiri. keh keh keh.

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Anonymous; saya rasa takde salah jika 'guru' itu suruh guna skrip dia. Mungkin ini akan menjimatkan masa, mungkin. Atau mungkin ekspressi peribadinya. BTW, filem hanyalah filem sekadar pameran dlm skrin, hiburan saje tak lebih dari itu. Atau filem adalah untuk 'mengajar' masyarakat.. terpulanglah pada anda; sy bukan nak 'mengajar'... fikirkanlah.

Aidi Rahimi Ibrahim said...

"Acquire knowledge, it enables its professor to distinguish right from wrong; it lights the way to heaven. It is our friend in the desert, our company in solitude and companion when friendless. It guides us to happiness, it sustains us in misery, it is an ornament amongst friends and an armour against enemies."

(widely attributed to the Prophet Mohammed (Peace Be Up On him))

:-) Peace.