Monday, January 2, 2012

SALAM 2012

Salam Semua Malaysia,


Watercolour on Paper (Saiz A4) Title: "Sabak Bernam"




Semoga pada tahun ini, kita akan lebih menitik beratkan soal alam sekitar/ alam semulajadi, tidak kira samada di Negeri Selangor yang kita cintai ini atau di semua Malaysia. Dalam pemerintahan siapa atau mana-mana parti pun sesebuah negeri atau negara itu ditadbir, semoga kita turut meletakkan kepentingan memelihara alam sekitar itu adalah KEUTAMAAN. Itu adalah harapan saya pada tahun ini (malah semenjak dahulu lagi). Barangkali, "atas nama pembangunan" itu juga adalah statement escapist/ opportunist tahap gaban cipan maha-bengong yang rakus mahu meragut untung semata-mata. Barangkali masalah banjir, global warming, tanah runtuh dsb tidak dipersalahkan atau menuding jari pada Tuhan (dengan 'statement klasik basi/ bengap': "itu semua kuasa Tuhan"), disebaliknya yang buruk itu datang dari manusia sendiri.

Wassalam.



p/s: Oleh itu, mulai tahun ini saya mungkin akan memperbanyakkan fotograf (bukan lukisan) dalam blog ini yang mempamirkan tahap kerakusan pihak-pihak tertentu yang memperdajalkan atau mempercelakakan alam sekitar tidak kira sama ada di Selangor atau mana-mana negeri di Malaysia ini.




2 comments:

luahfikiran said...

SALAM,
Dah lama tak singgah kat sini. Moga sdr sejahtera sentiasa

Jeff Syiru said...

nice entry bro, lama dh tak jengok blog ni.. alam sekitar yang baik boleh membentuk pemikiran yang baik... sama2 kita mnjaganya... jgn tahu nak kaut untung saja, anak cucu yang rugi kelak...