Thursday, December 2, 2010

"The Circle" (Taman) 2005



video

Title: The Circle
Artist: Aidi Rahimi Ibrahim
Year: 2005
Duration: 1.54 min.
Medium: Video

(maaf, gambar kurang memuaskan kerana dikecutkan menjadi format broadband)

Salam untuk semua,

Saya rasa inilah kali pertama saya menayangkan "filem" saya yang pernah saya tayangkan di pameran senilukis dahulu. Mungkin ada antara kita yang masih keliru antara medium seni itu sendiri. Mungkin para aktivis filem akan menganggap hasil saya ini sebagai 'filem' (atau movie, eksperimental etc.), terpulang, itu bukan hak saya untuk meletakkan penjenisan seni ini. Tetapi semasa mendalami ilmu visual communication & new media dahulu, video (video art, video installation, filem, animasi etc.) adalah juga disebut sebagai 'sequential illustration' ini memandangkan saya berada di fakulti senilukis & senireka, 2005. Mungkin pada yang mendalami "filem", ini mungkin disebut sebagai filem-lah, terpulang. Saya enggan mengulas panjang tentang terminologi. Lagi pun saya tidak pernah racist pada sebarang bentuk seni. Saya juga pernah belajar buat 'drama' dahulu, tapi video ini bukan 'drama', ya. Ini adalah.. filem..video art.. hmm..%-)

Inspirasi (kalau di fakulti seni reka & senilukis ianya disebut Artist Statement):-

Segalanya bermula semasa saya dan beberapa orang sahabat (termasuk para professor saya) bertandang ke Taman Negara, Pahang pada tahun 2005. Berdasarkan pemerhatian 'movement in nature', saya mengambil beberapa footage sebagai 'sketsa awal' kemudian dipilih satu atau dua footage untuk final work. 'Circle' pada saya adalah kitaran hidup dan berkait dengan bumi itu sendiri. Dari awal counter sampai habis, saya bermain dengan 'circle'. Segalanya akan berkitar di atas muka bumi ini, bermula dari sel hinggalah pada objek yang lahir dengan cukup sifatnya. Pertama 'mother nature', mudah faham bahawa bumi ini adalah 'she' jadi saya mencipta character perempuan itu pada permulaan dan 'circle' itu adalah 'sun' atau cahaya yang akan menerangi bumi. Mungkin, pengaruh Brakhage agak kuat pada masa itu pada saya, terutamanya "Garden of Earthly Delight" yang terpengaruh dengan Borcsh. Oh ya, character perempuan itu saya menggunakan software poser (version 4 kalau tak silap) dan bola (sun) digerakkan dalam 3D studio max. Bercakap pasal software, ada lebih kurang 5 jenis software kot; Poser, 3D Max, Ulead, Premier dan Pinnacle kalau tak silap.. sebab dah 5 tahun berlalu. Jadi berbalik pada inspirasi, 'circle' adalah satu lambang universal dan bumi (earth) juga circle. Bumi haruslah dipelihara dan dinikmati tetapi saya tidak lupa dengan 'what comes around goes around'.. kitaran. Memang panjang kalau nak dikupas satu persatu tentang subject matter yang wujud dalam video, artwork, filem (whatever) ini.. anda cuba interpret kan lah, anda berhak (nak 'kritik' pun tak pa both kepada pengkritik filem atau seni).

By the way, filem (whatever) saya ini adalah mengenai alam, bukan 2 alam.

p/s: terima kasih Dr Kamaruzaman kerana bersama-sama meredah Taman Negara pada masa itu.

p/s: filem ini tak layak masuk panggung sebab tak akan laku..;-)


No comments: