Wednesday, October 21, 2009

FILMING: BUKIT TINGGI (2009)

Posting ini sekadar melepas dendam kesumat seorang manusia melalui medium....
Salam,

17hb Oktober yang lalu, saya telah bertekad untuk membawa Nikon f55 saya ke Bukit Tinggi. Perkara pertama yang perlu saya cari adalah bateri CR2, nasib baik salah sebuah pasaraya masih ada menjualnya. Sebijik CR2 adalah RM 11.00 (jadi RM 22.00 lah). Setelah beberapa tahun F55 saya berehat, tibalah masanya. Saya dan berapa orang kawan bertolak ke Bukit Tinggi pada jam 9.30 pagi, kesemua sahabat saya membawa Kamera Digital SLR masing2, kecuali saya… peh..EGO tahap cipan lah saya nih.. Setiba di sana, memang senario biasa yang saya nampak, kesemua..kesemua pengunjung bersama digital, Sekumpulan student & professional siap dengan tipikal black body, sama ada Canon atau Nikon digital… ok la tu.. Kaedah “mesin-gun” masih sinonim masih diguna pakai dengan digital.. tapi saya sebagai seorang yang kolot, terpaksa ’berjimat’ menembak, hai maklumlah filem kan, kan, nanti ’produser’ marah pulaks pasal membazir filem, mahal tu.. ”point of no return”, mana boleh delete...iskkk..

’Insiden’ (bukan accident) yang berikutnya adalah bila nak ’cuci’ gambar. Puas tanya kedai gambar; ada yang berkata ”Maaf bang, filem kami tak proses dah sekarang, mesin pun dah rosak. Tak berbaloi kalau nak repair, rugi nanti, bang”... saya tanya depa ”Abis, dalam sebulan tak ada ka sapa2 mai cuci gambaq, dik?”.. jawap depa; ”Tak ramai, sorang dua ada la..”.. saya tersenyum, at least ada orang2 yang masih outdated macam saya nih..ok.. Dulu, dulu.. hanya 45 minit sahaja filem boleh di-develop, sekarang mau kena tunggu 3 atau 4 hari dan paling lewat dalam masa seminggu baru siap. Bila ditanya kenapa lambat; ”Kami kena hantar Gombak, Cheras...”..huh.. Katakan kalau saya nak buat darkroom lagi, memang banyak lagi belanja perlu dikeluarkan nak beli barang, chemical ngan alat2nya (enlarger dsb).. Mungkin makan masa nak order lagi.. iskk.. filem oh filem.. Ada soalan pada saya; ”Bang tukar pakai digital lah..” saya jawap ”Abang dah jemu digital ni, dik”... EGO tahap cipan aku lah tu..ha ha ha.... Saya selagi orang cabar, lagi menjadi nak pakai filem…hmmm… sebab saya tak mahir pakai “mesin-gun”…. ehem… ada sorang brader kata kat saya “Bro, nobody cares ‘bout that, they just want the result, that’s it!!”….. betul lah tu, aku ketinggalan, tapi at least saya masih ada masa nak enjoy ‘live view’ yang nyata dari dok ‘preview screen’ setiap kali selesai shot.. Cuma saya cakap ringkas jer kat kawan tu “Bro, sometimes limitation is the freedom that I look forward..”..peace.. klu anda tak faham tu, buat2lah faham tahap cipan, enjoy your digital…;-)… enjoy your ‘menu’..

Sepekara yang yang agak BARU bagi saya adalah bila saya minta kawan2 yang pergi trip ni dengan saya untuk ambil gambar saya, depa jawap ”Isk, takutlah, nanti silap macam mana?” (walau pun saya dah set kat Auto bila nak ambil gambar saya posing)... huhu...

Next time, saya cadang nak keluarkan semula Yashica Mat Medium Format (120mm/ Twin Lens) dan Praktika LTL (Fully Manual/ 35mm/ German Made) saya dulu yang hampir 19 tahun tak guna, hadiah ayah pada saya semasa belajar grafik dulu... tunggu lah..

Well, enjoy the shots (Tak semua di upload, nanti saya upload lagi, tapi filem(medium) perlu tengok secara nyata, bukan dalam resolusi komputer...dah jadi digitalized pulok nih... iskk...) DOUBLE CLICK PHOTOS to enlarge.....


Bangunan "Mat Salleh" di tengah hutan Malaysia kita... bagus...
1/350 f/22 (Manual) 400 ASA Kodak Max


Waterfall di Japanese Garden.... "Tanah" Jepun dalam hutan Malaya... ha ha..
1/90 f/6.7 (Manual) 400 ASA Kodak Max


Japanese Garden.... ikang...
1/125 f/4.2 (Manual) 400 ASA Kodak Max


Pertunjukan tarian....
1/90 f/4.5 (Manual) 400 ASA Kodak Max



by the edge
1/350 f/6.7 (Manual) 400 ASA Kodak Max



Horologie on Horologie...
1/125 f/5.6 (Manual) 400 ASA Kodak Max


Kamera2 digital yang bersedia untuk di-'filemkan'....
Program AE (Auto Setting) 400 ASA Kodak Max



gambar saya minum nih dirakam dengan digital..;-)


Sekurang2nya, terubat rindu saya pada medium ini.... lega...

p/s: medium filem, tolak pun tak jatuh, memang dah 'kerja' tetap, filem tetap filem,.. lu sapa... why bother, aku balas balik...;-).. mampuih pi la sapa nak pakai apa pun, nak buat apa pun... freedom... terlaksana... peace...... lagipun; filem..medium...medium filem... so?..




4 comments:

AAH said...

medium filem masih relevan pada masa kini. Percayalah. Sampai sekarang saya tak jual camera SLR.

SarjaN yO said...

betul tu en aidi...abah saya simpan lg kamera filem dia masa muda2 dulu...dia nak saya simpan nnti...maklumlah,sorg2nye anak dia yg sesat dl bdg seni...huhu...jnji hasil terbaik...en aidi org lama,pakai apepun,hasil tip top gak..hahaha...

Jeff Syiru said...

bro, cuba main lomography plak la... Output dari medium film mmg terbaek nye... n untuk org yg pro saja, coz of the point no return dia tu...

Aidi Rahimi Ibrahim said...

AAH: keep it..;-)
SarjaN yO: tahniah..
Jeff: ok, lomography...hmm, thanks, bro..;-)