Tuesday, June 30, 2009

CHE


Sebagai seorang manusia grafik dan jurufoto pencen, saya tidak boleh mengelak dari mengajak kita sama-sama berfikir peranan imej ikon dunia. Alberto Korda menghasilkan gambar Che Guevara pada tahun 1960 bertajuk Guerrillero Heroico. Terlalu banyak yang telah dan boleh diperkatakan tentang imej ini. Browse-lah sendiri dalam internet atau datanglah ke bilik saya untuk membaca mengenai imej ini. Video Dokumentari (durasi: 8 minit) di bawah sedikit sebanyak akan mengajak kita berfikir sejenak tentang bekas Komunis yang telah mampus ini.



video







p/s:
aku suka memakai T-shirt berimejkan John Lennon semasa aktiviti bergotong royong,
atau "Just Do It" dari Nike semasa sesi tayangan filem dan T-Shirt Che Guevara semasa melawat ke rumah anak yatim..hehe..;-) ?? :-) Peace..




9 comments:

abuyusof said...

sebab hensem.. cuba kalau tak hensem macam teves.. tak ada orang nak letak pada t shirt punya..

Junaidi Asmara said...

saya antara manusia yang ketagih pada imej Ernesto, tulisan dan filem pasal komunis ni juga.

Aidi Rahimi Ibrahim said...

abuyusof; salam, mungkin juga Hitler tak hensem.. btul tu.:-) Obama lagi comel..haha..

Junaidi; saya ada filem "Che" (part 1 & 2) lakonan Benicio Del Toro, klu nak tengok, come to my room, kita pasang kat wide LCD Screen:-)

Basuh Baju said...

dulu masa kecik asyik terfikir je sape mamat ni..haha

AAH said...

saya nak print gambaq saya pada t-shirt..hahaha!

SarjaN yO said...

Saya x suka pakai baju yang ada gambar orang...dah macam memuja dia dah...hapuskan komunis!!! hehe...

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Basuh Baju; dulu pun sy asyik terpikir sapa gambar mamat kat BAJU2 abg senior sy.. depa kata "che", tp bunyi "cik"..haha..;-)- rupa2nye komunis Cuba (tali barut Castro)..

AAH; ok.. "Cik Gua-love-Lia" tulis kat bawah imej t-shirt tu..;-)

SarjaN yO; t-shirt gambar upin & ipin ok ker?..Sarjan is Sarjan!!!..hehe..;-)

Jeff Syiru said...

hmmm taruk muka chin peng bleh ke?? hahahaha pastu taruk pangkah kaler merah... cun siot.

Aidi Rahimi Ibrahim said...

Jeff; haha..;-)..sempoi, tp dia tak encem..huhu..